Problematiek

Als ik als therapeut een vermoeden heb dat mijn begeleiding voor jouw problematiek onvoldoende zal zijn of in strijd met ethiek of medische richtlijnen, dan zal ik je doorverwijzen.

Psychische problematiek in het algemeen

  • Depressieve gevoelens
    Wanneer je depressieve gevoelens ervaart, zijn er altijd meerdere symptomen aanwezig. De meest kenmerkende is de sombere stemming, maar ook energieverlies, slecht slapen, prikkelbaarheid, piekeren en gevoelens van waardeloosheid horen bij deze aandoening. 


  • Angst- en paniekklachten

    Angst is een waarschuwing voor gevaar en helpt om jezelf te beschermen. Maar als je vaak bang bent op momenten dat er eigenlijk geen reden voor is, en die angsten gaan jouw leven beheersen, dan is het tijd om hulp te gaan zoeken.


  • Dwanggedachten en/of -handelingen

    Ontbijt klaarmaken, wassen en aankleden, het huis opruimen of de voordeur controleren of deze dicht is. Iedereen heeft vaste gewoonten of rituelen, maar als deze gewoonten herhaaldelijk gedaan worden dan kan er sprake zijn van  dwanggedachten of -handelingen.

  • Traumatische ervaringen
    Ieder mens kan in zijn of haar leven te maken krijgen met een traumatische ervaring. Dat kan komen door een ongeluk, door seksueel misbruik, door een overlijden van iemand waar je nauw bij betrokken bent of doordat je vanuit je werk als hulpverlener hiermee te maken krijgt.

  • Uitbehandelde psychische klachten
    Het woord 'uitbehandeld' betekent dat je klachten niet binnen de behandelingen van de reguliere zorg passen. Binnen de aanvullende zorg zijn er nog wel mogelijkheden.

Psychische postpartum problematiek (Specialisme)

Al jaren geef ik als gastdocent scholingen aan verpleegkundigen in het Erasmus MC, aan studenten Verloskunde van de Hogeschool Rotterdam en aan kraamverzorgenden. 


  • Postpartum depressie

    Terwijl iedereen om je heen zielsgelukkig is met de geboorte van jullie kindje, voel jij je niet goed in je vel zitten. Je voelt je waardeloos en verdrietig en sleept jezelf door de dagen heen. Je had gedacht op een roze wolk te zitten, maar het tegendeel is waar. Lees hier meer...


  • Bevallingstrauma

    Als jij niet meer herinnerd wil worden aan je bevalling, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een traumatische ervaring. Dat kan ertoe leiden dat jij last hebt van paniekaanvallen, nachtmerries en herbeleving van die periode. Lees hier meer...

  • Kraambedpsychose

    Wellicht had je je enorm verheugd op een zorgeloze kraamtijd, een periode waarin je samen van jullie kindje zouden gaan genieten. In plaats van een leuke tijd word je geconfronteerd met wat bekend staat als de meest heftige ervaring: psychotische ervaringen oftewel kraambedpsychose. Lees hier meer...


    Psychosociale problemen

    • Perfectionisme

      Als kind was je misschien al pietje precies of heb je vanuit het ouderlijk huis meegekregen dat alles om perfectie draait. Een zo hoog mogelijke opleiding, de best passende baan en de meest aantrekkelijke partner. Dan kan het zomaar zijn dat je nooit bent losgekomen van het idee dat alles perfect zou moeten zijn en wordt het voor jou steeds lastiger om een keuze te maken of tevreden te zijn.


    • Weinig zelfvertrouwen / onzekerheid

      Je probeert om jouw leven zo optimaal mogelijk in te richten dat die onzekerheid niet voor iedereen zichtbaar is, maar ondertussen heb je dagelijks te maken met dat stemmetje in jou die je vertelt dat je niet de moeite waard bent.


    • Piekeren

      Je kunt te maken krijgen met een situatie waar je met je gedachten maar moeilijk van kan loskomen. Het zijn gedachten die met jou op de loop gaan en waar je steeds meer in verstrikt raakt. Het lukt je maar niet om van die gedachten af te komen. Sterker nog, de gedachten worden alleen maar meer. Je piekert over van alles en nog wat. Over die ex-partner die jou dwarszit, over wat je moet doen nu je net ontslagen bent of over hoe je je kinderen moet opvoeden nu ze wat groter worden.


    • Schuldgevoelens
      Je hebt iets gedaan of juist iets gelaten waar je achteraf spijt van hebt. Als die gedachten jouw leven volledig laten bepalen, kan het zijn dat je je schuldig gaat voelen. 

    • Suïcidegedachten
      De gedachten om jezelf iets aan te doen is een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt, terwijl deze gedachten heel vaak voorkomen. 

      Onverklaarbare lichamelijke klachten

      Eigenlijk geeft de term 'onverklaarbaar' het al weer: het zijn klachten die niet te verklaren zijn en dan zou het zomaar kunnen zijn dat de reguliere zorg hier geen antwoord op heeft. Maar die antwoorden wil jij wel, omdat datgene waar jij dagelijks last van hebt jou belemmert in het leven. Het kan zijn dat jouw onderbewustzijn wel weet wat deze onverklaarbare klachten zijn.

      unsplash